Ajakhasadék, szájpadhasadék

Az archasadékok kóreredete különböző, a hasadék létrejöttének okát ma sem ismerik minden esetben. Kialakulásában két tényezőnek van jelentős szerepe: az egyik az örökletesség, a másik a terhesség meghatározott periódusában a magzatot ért teratogén ártalom. A szájpadhasadék létrejöttében is bizonyos gének hatását gyanítják, azokét, amelyek a másodlagos szájpad és a környező részek kialakulását befolyásolják. A hajlam azonban csak akkor nyilvánul meg ártalomban, ha az ajakhasadék kialakulása szempontjából a terhesség 5.-7. hete, illetve a szájpadhasadék vonatkozásában a 7.-9. héten kedvezőtlen külső hatások, teratogén noxák is érik a magzatot.

Kezelésük: A gyermekek első vizsgálata újszülöttkorban kell hogy történjen.Fontos, hogy a szülők az első vizsgálat során kapjanak elegendő és szakszerű felvilágosítást, írásbeli anyagot a fejlődési rendelleneség okáról, kimeneteléről, a prognózisról, valamint a kezelésről, a tervezett beavatkozások sorrendjéről. A gondozást interdiszciplináris team irányítja, koordinálja. A team tagjai: az operatőr, az orthodontus, logopédus, gyermekgyógyász.
 
Logopédia: Az ajak- és szájpadhasadék-műtétek egyik legfőbb célja (a kellő esztétikai külső létrehozásán túl) a szép és hibátlan beszéd kialakítása. A logopédiai kezelésnek nincs meghatározott alsó korhatára. Ha a gyermek már együttműködik és a beszédzavar nyilvánvaló, a beszédterápiát célszerű mielőbb elkezdeni. A beszédterápia időtartama általában 1 év.